Mediterranean design?
From food design to agrindustrial design for the redevelopment of agricultural activities and territorial contexts
DOI:
https://doi.org/10.24310/Idiseno.2011.v6i.12635Keywords:
Food design, Agrindustrial design, local identity, territory, globalization, Mediterranean designAbstract
This article proposes a broad reflection on the role that food and agrindustrial design play nowadays as a starting point for regeneration processes of the local contexts and sustainable development of economic activities at the local level. The culture of design, using the tools of visual communication, of product and strategic design, starts a virtuous cycle between product and territory. The reported cases are about experiences of projects developed in the Mediterranean context.
Downloads
Download data is not yet available.
Metrics
Metrics Loading ...
References
RITZER, G. Il mondo alla McDonald's, il Mulino, Bologna 1997.
FERRARA, M. "Planeta: la Sicilia dei vini", in Trapani, V. (a cura di), Strategie del design per il Mediterraneo. Sicilia: risorse e territorio, Flaccovio, Palermo 2004.
CALVERA, A. "Diseño mediterráneo", in Etapes, Gustavo Gili, Barcellona maggio-2011.
FLAQUER, B. Ametlla de Mallorca [Conferencia Il Design nello sviluppo dei paesi del Mediterraneo], Design Hub, Barcelona 08.04.2011.
FERRARA, M. "Planeta: la Sicilia dei vini", in Trapani, V. (a cura di), Strategie del design per il Mediterraneo. Sicilia: risorse e territorio, Flaccovio, Palermo 2004.
CALVERA, A. "Diseño mediterráneo", in Etapes, Gustavo Gili, Barcellona maggio-2011.
FLAQUER, B. Ametlla de Mallorca [Conferencia Il Design nello sviluppo dei paesi del Mediterraneo], Design Hub, Barcelona 08.04.2011.
Downloads
Published
2011-10-02
How to Cite
Ferrara, M. (2011). Mediterranean design? From food design to agrindustrial design for the redevelopment of agricultural activities and territorial contexts. I+Diseño. Revista Científica De Investigación Y Desarrollo En Diseño, 6, 21–27. https://doi.org/10.24310/Idiseno.2011.v6i.12635
Issue
Section
Articles
License
Aquellos autores/as que tengan publicaciones con esta revista, aceptan los términos siguientes:- Los autores/as conservarán sus derechos de autor y garantizarán a la revista el derecho de primera publicación de su obra, el cuál estará simultáneamente sujeto a la Licencia de reconocimiento de Creative Commons que permite a terceros compartir la obra siempre que se indique su autor y su primera publicación esta revista.
- Los autores/as podrán adoptar otros acuerdos de licencia no exclusiva de distribución de la versión de la obra publicada (p. ej.: depositarla en un archivo telemático institucional o publicarla en un volumen monográfico) siempre que se indique la publicación inicial en esta revista.
- Se permite y recomienda a los autores/as difundir su obra a través de Internet (p. ej.: en archivos telemáticos institucionales o en su página web) antes y durante el proceso de envío, lo cual puede producir intercambios interesantes y aumentar las citas de la obra publicada. (Véase El efecto del acceso abierto).