I DON’T GIVE A FIG!

Authors

  • Juan Carlos Codina Escobar Spain

Keywords:

cucumbers, hemorrhagic gastroenteritis

Abstract

Surely we have tasted them this past summer, both in salads and in delicious gazpachos; but the negative view of the cucumber still lingers after the outbreak of hemorrhagic gastroenteritis that last year caused a high number of deaths, especially in Germany. The information lacking scientific rigor, which associated cucumbers with the bacteria that caused the disease, only increased the population’s fear of consuming cucumbers and fresh vegetables in general. It is essential that the population is informed, but it is also necessary that the information provided to them is real and truthful, based on demonstrable and contrasted data.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Takkinen, J.; Struelens, M.; Niskanen, T.; Makela, P.; Rizzi, V.; Caprioli, A. y F. Scheutz. 2011. Shiga toxin/verotoxin-producing Escherichia coli in

humans, food and animals in the EU/EEA, with special reference to the German outbreak strain STEC O104. ECDC/EFSA Joint Technical Report.

ECDC Rapid Risk Assessment, 2011. Outbreak of Shiga toxin-producing E. coli (STEC) in Germany.

Reglamento (CE) No 178/2002 del Parlamento Europeo y del Consejo de 28 de enero de 2002 por el que se establecen los principios y los

requisitos generales de la legislación alimentaria, se crea la Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria y se fijan procedimientos relativos a

la seguridad alimentaria.

Directiva 93/43/CEE del Consejo de 14 de junio de 1993 relativa a la higiene de los productos alimenticios.

Reglamento (CE) No 882/2004 del Parlamento Europeo y del Consejo de 29 de abril de 2004 sobre los controles oficiales efectuados para

garantizar la veri!cación del cumplimiento de la legislación en materia de piensos y alimentos y la normativa sobre salud animal y bienestar

Published

2012-01-20

How to Cite

Codina Escobar , J. C. (2012). I DON’T GIVE A FIG!. Encuentros En La Biología, 5(137), 11–12. Retrieved from https://revistas.uma.es/index.php/enbio/article/view/18433